Balkong

Undrar: är undersidan på grannens balkong ovanför mig deras utsida eller min insida? Vems ansvar? Min balkong är inte inglasad.
Har letat bland kundforum/frågor men hittar inget. Frågan föranledd av att saker (mossa?/mögel) finns på undersidan av grannens balkong och skitar ned min. Ska föreningen eller jag stå för att rengöring av grannens balkong blir gjort? Jag kan inte göra det själv av olika skäl.

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Ann och tack för frågan!

  Jag tog hjälp av kollegorna på juristavdelningen för att kontrollera svaret på frågan och fick detta svar;

  "Balkongen hör till fasaden och ingår därför normalt inte i lägenheten. Det går att ålägga medlemmen renhållnings- och skottningsansvar men inte mer, bortsett från ett avgörande från hovrätten som ålade medlemmen ansvaret även för tätskikt, ett rättsfall som är omdiskuterat.
  Detta låter dock som ett renhållningsansvar. Står inget angivet i stadgarna åligger det föreningen.
  Om det står att renhållningsansvar åligger medlemmen kvarstår frågan om det är att anse som ditt tak eller ovanför liggande medlems golv och om renhållningsansvar för balkonginnehavaren sträcker sig så långt som att omfatta även undersidan.
  Det finns inget helt givet svar på frågan. Sannolikt sträcker sig inte renhållningsansvar så långt som att omfatta undersidan och undersidan på balkongen är inte del av underliggande medlems balkong. Mot bakgrund av det borde den delen anses höra till byggnadens yttre och åligga föreningen att underhålla och även rengöra."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Hej. Hänger på här. Tätningslister Till balkongdörr. Vem ansvar för utbyte av dessa ? Med vänlig hälsning, Hans.
  Hans
 • Hej och tack för ditt inlägg!

  Vi har för tillfället längre hanteringstid på en del forumärenden och vi beklagar att du har fått vänta på svar.

  Detta kontrollerade vi med en jurist och svaret blev.

  "Underhåll för föreningens balkonger svarar föreningen för. Det kan i stadgarna regleras att bostadsrättshavarna svarar för snöskottning och sopning m.m. på sin balkong. Du bör kontakta styrelsen i din föreningen och säkerställa hur ansvaret regleras just i din förening.
  När det gäller tätningslister m.m. ska även det svaret sökas i föreningens stadgar. Om stadgarna inte reglerar ansvaret åvilar det föreningen att svara för utbyte."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.