Bästa valet vid stambyte?

Min bostadsrättsförening står inför ett stambyte i Stockholm. Vi har redan haft ett möte om detta, där vi tagit upp om mera än badrum ska renoveras. Detta tycker jag ska vara ett enskild beslut för varje enskild lägenhetsinnehavare. Hur brukar det se ut?

Något annat de också tagit upp är att anlita en aktör där du kan fråga om offert på stambyte ( såsom www.stambyte.se ). Jag tycker att det vore bättre att slippa oönskade arvoden genom att kontakta entreprenören direkt. Vilket brukar vanligtvis vara det bästa valet? Vill få med mig så många medlemmar som möjligt och då är det fakta jag behöver från en oberoende källa som ni erbjuder.

Mvh. Masse
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Masse och tack för din fråga!

  Jag har vidarebefordrat frågan till kollegorna som sköter teknisk förvaltning hos oss och svaret kommer nedan.
  Jag vet ej om vi kan ses som oberoende då vi sköter om projekt som stambyten för föreningar, men jag tog frågan vidare ändå så du får se vår synpunkt angående stambyten.

  Svaret lyder:
  "
  Hoppas att jag förstår din fråga rätt genom mitt svar nedan.

  Då stambyten genomförs på grund av hög ålder i avlopps/vattenledningar rekommenderar jag att ni utför stambytet för hela byggnaden samtidigt, det vill säga både för avlopp från kök likväl som från badrum.

  Då stambyte genomförs i badrum rekommenderar vi även en renovering av ytskikt i badrummet då det ofta har samma ålder som fastigheten för övrigt. Det kan finnas undantag, till ex om någon lägenhetsinnehavare har bytt stick och ytskikt sedan tidigare. För att kartlägga er fastighets detaljerade behov rekommenderar vi en inventering av status i varje lägenhet en sk förstudie.

  Utan undantag är det allra bäst att anlita en professionell projektledare som genomför förstudie, upprättande av förfrågningsunderlag, upphandling av entreprenör samt leder projektet under själva genomförandet av själva stambytet.
  Vi ser ofta att de föreningar som vänder sig direkt till en entreprenör missar ofta den kompletta bilden av kostnadsläget och ser endast entreprenörens insats. Ofta är det mycket svårt att jämföra entreprenörernas offerter.

  Projektledaren kan även hjälpa er med beslut vid styrelsemöten likväl som vid medlemsmöten. Framförallt kan projektledaren hjälpa er att motivera lägenhetsinnehavarna. Vi på SBC har informationskvällar inför ett stambyte och duktiga projektledare som ni kan altita.

  Jag avråder er från att driva projektet på egen hand, vi ser allt för många exempel där entreprenaden har gått fel då styrelserna oftast inte har all nödvändig kunskap."

  Med vänlig hälsning

  Henrik Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.