friköp av tomträtt

Vår förening ska ha extra föreningsstämma, och den kommer att vara digital, vilket innebär sämre möjligheter för diskussion. Anledningen till extrastämman är att styrelsen föreslår att vi friköper nästan hälften av vår mark som vi nu har tomträttsavtal på. De flesta fakta kommer att redovisas på stämman, och det är meningen att vi direkt ska ta ett beslut. Det har tidigare inte varit någon information eller något möte. Alternativet som vi ställs inför är att
1)Vi har tomträttsavgälden kvar, och avgifterna ökar mycket, hur mycket vet vi inte än. Förmodligen ökar den med 140:-/kvm under 10 år.
2) vi erbjuds att friköpa hälften av vår tomträtt, vilket gör att vi måste öka våra lån från 4000:- till 10000:-/kvm. Hälften av tomträttsavgälden finns samtidigt kvar och ökar mycket.
Min fråga är:
Krävs det en viss andel av medlemmarna som röstar i en så viktig fråga?
Krävs det kvalificerad majoritet i en sådan ekonomiskt viktig fråga?
krävs det beslut av två stämmor?

annamaria
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Vi har för tillfället längre hanteringstid på en del forumärenden och vi beklagar att du har fått vänta på svar.

  Denna fråga tog vi vidare till en jurist som svarade följande.

  "Beslut som innebär väsentliga förändringar av föreningens hus eller mark ska fattas på en föreningsstämma, om inte något annat har bestämts i stadgarna. Huvudregeln för beslut som inte innebär en förändring i insatskapitalet, förändring av lägenhet, utvidgning av föreningens verksamhet, överlåtelse av hus som tillhör föreningen eller annat beslut enligt stadgarna, kan tas med enkel majoritet. Du finner svaret kring beslutsmajoriteten i just denna fråga i era stadgar. Om inget är reglerat i denna fråga gäller huvudregeln."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.