Till senaste kommentaren

Investera föreningens pengar i lågriskfonder

Hej,
Kassören i min bostadrättsförening har uppmärksammat att vi har en ansenlig mängd pengar som ligger vilande och har inte rörts på runt 5-10 år. Han tycker därför att pengarna borde investeras i en lågriskportfölj med fonder som han själv tagit fram.

Jag undrar om detta är vanligt i bostadsrättsföreningar och det anses vara en bra idé? Vilka följder kan en sådan handling få om utfallet inte blir "positivt"?

Visa bästa svaret

Kommentarer

  • Hej Rasmus och tack för din fråga!

    Jag tog frågan vidare till våra ekonomer och fick svaret nedan.

    "Det är inte vanligt att en bostadsrättsförening har fonder.
    Det förekommer, men det är inte något vi rekommenderar.
    En bostadsrättsförening har som syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen i samband med boendet. Föreningen ska alltså inte ha som syfte att gå med vinst.
    Den eventuella överlikviditet som en förening har ska användas till underhåll av fastigheten.
    Att då ta denna överlikviditet och spekulera i fonder främjar inte medlemmarnas intressen då det, som du skriver, kan bli ett negativt utfall.
    Vi rekommenderar er att istället ha en aktuell underhållsplan, där ni ser vilket likviditetsbehov ni har för det underhåll som ska genomföras de närmaste åren. Är det så att ni vid en sådan genomgång ser att ni fortfarande har en överlikviditet så rekommenderar vi istället att ni amorterar på de lån som föreningen har."

    Med vänlig hälsning
    Henrik Kundtjänst
  • Hej Henrik och tack så mycket för ditt svar. Kan styrelsen hamna i något juridiskt "trubbel" ifall pengarna minskar i värde?

    Mvh
    Rasmus
  • Hej!

    Jag har tagit din följdfråga vidare till våra jurister, men ej fått något svar ännu. Jag återkommer så fort jag fått svar.

    Med vänlig hälsning
    Henrik Kundtjänst
  • Hej igen!

    Här kommer ett svar från våra jurister;

    "Jag såg redovisningsekonomens svar och delar den uppfattningen. Enligt den tidigare lagen om ekonomiska föreningar var det förbjudet för föreningens ställföreträdare att förfoga över föreningens tillgångar eller annars vidta åtgärd för ändamål som uppenbarligen var ”främmande för föreningens syfte”. Den nu gällande lagen innehåller ingen motsvarande bestämmelse för det har ansetts obehövligt. Lagen anger dock på ett allmänt plan syftet med en ekonomisk förenings verksamhet och i stadgarna ska det finnas bestämmelser om den verksamhet som föreningen ska bedriva. Det som skulle kunna hända om styrelsen genom oaktsamhet skadar föreningen när han eller hon utför sitt uppdrag är att styrelsen blir skadeståndsansvarig mot föreningen.
    "

    Vänliga hälsningar
    Henrik Kundtjänst
  • Hej Hendrik !

    En liten földfråga på detta.
    Om föreningen som i mitt fall investerat utan föreningens godkännande på något sätt alldrig blivit tillfrågade och det är ca 10 miljoner i fastighetsaktier 4 st enbart förutom en annan aktie och inte spritt riskerna olika aktier.
    Detta har hänt under de senaste två åren.
    Inget inköps värde är angett i årsredovisningen.
    Så man vet inte hur det gått.

    Hur ser man då på saken ?

    MVH

    Christian
    Christian
  • Hej och tack för ditt inlägg!

    Vi har för tillfället längre hanteringstid på våra forumärenden gällande frågor som denna och vi beklagar att du har fått vänta på svar.

    Vi kontrollerade detta med våra jurister och svaret blev;

    "Om revisorn har lämnat en ren revision bör årsredovisningen vara i sin ordning."

    Med vänlig hälsning
    Henrik Kundtjänst
    Bästa svaret

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.