Till senaste kommentaren

Jag vill ge bort eller sälja en viss procent av bostaden till en anhörig. Hur gör jag?

SBC kundtjänst

Kommentarer

 • Gåva: Då upprättas ett gåvobrev avseende andelen som ska överlåtas. SBCs jurister åtar sig uppdrag att upprätta gåvobrev. Mottagaren av gåvan måste bli godkänd av föreningen som medlem, då man inte kan äga en bostadsrätt helt eller delvis utan att bli godkänd som medlem. Gåvobrevet skickas sedan till SBC så att notering kan göras i lägenhetsförteckningen om ägarförhållandena.

  Sälja: I princip samma förfarande som ovan, men då ska det upprättas ett köpekontrakt precis som när man säljer bostaden. Det går bra att anlita SBCs jurister för hjälp med detta.

  Handlingarna skickas till
  SBC
  Box 226
  851 04 Sundsvall
  SBC Kundtjänst
 • Hej
  Min fru och jag köpte en bostadsrätt men vi ville att hon skulle stå som 100% ägare p.g.a. att mina barn från annat/tidigare förhållande inte kan göra anspråk på bostadsrätten så att hon tryggt kan bo kvar !

  Men vad händer om hon går bort och jag blir sittande ensam ? Vi har tidigare skrivit testamente där bostaden står på frugan som enskild egendom och vår gemensamma dotter då blir arvtagare. Har jag rätt av Brf föreningen att bo kvar när min dotter äger bostaden ? Skulle man kunna lösa mitt problem genom att jag äger bara en viss procent av bostaden ?
  Mvh
  Bert
 • Hej Bert!

  Ett enkelt svar på frågan är att skriva ett äktenskapsförord där bostaden anges som fruns enskilda egendom. Här finns dock frågor som inte går att besvara då vi inte har alla omständigheter
  som till exempel hur gammal den gemensamma dottern är och vilka avsikter mannen
  har mot särkullbarnen.

  Att låta frun äga 100 % av lägenheten förhindrar inte särkullbarnen från att göra anspråk på lägenheten om maken avlider, eftersom lägenheten vid en bodelning anses vara giftorättsgods och därmed skall räknas med i boet.

  Det går inte i ett testamente skriva att lägenheten är fruns enskilda egendom (däremot går det att skriva att den gemensamma dottern ärver lägenheten som enskild egendom). Det enda sättet att i det här läget göra lägenheten till fruns enskilda egendom är alltså genom ett äktenskapsförord.

  Gör man lägenheten till enskild egendom och frun avlider först riskerar mannen att bli av med bostaden om han inte är medlem (och givetvis beroende på hur den gemensamma dottern väljer att agera). Om mannen äger en viss del av lägenheten och är medlem i föreningen riskerar han inte att behöva flytta av den anledningen. Kräver däremot den gemensamma dottern att lägenheten skall säljas, så riskerar han ändå att bli av med bostaden.

  I äktenskapsförordet och testamentet bör man alltså beakta ytterligare omständigheter som vi inte har svar på i dagsläget.

  SBC:s jurister kan erbjuda konsultation mot löpande timtaxa och bistå med att upprätta nödvändiga handlingar.


  SBC Kundtjänst
 • Hur stor är överlåtelseavgiften?.


 • Hej Lennart och tack för din fråga!

  Överlåtelseavgiften är 2,5% av prisbasbeloppet, vilket innebär att den är 1183 kr 2020.

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Jag har tidigare gett min dotter 10% av mina 50% i en lägenhet. Nu vill jag ge henne resterande 40% samt att det ska vara med i hennes  UC och  i hennes deklaration och andra övriga uppgifter.
  Vilka blanketter ska jag fylla i och vart ska jag skicka dem.
  Banklånet är på mig och  min sambo och så vill jag att det ska vara, dessutom dras lånet från mitt konto var månad.
 • Hej Majsan och tack för din fråga!

  Det som då ska skickas till oss (om vi förvaltar föreningen) är överlåtelsehandlingen där det framgår vem som övertar delen och vilken bostad det gäller. Då din dotter redan är en innehavare så är hon redan medlem i föreningen och ingen medlemskapsansökan behöver skickas.
  Ägande av bostadsrätt framgår vanligen inte i kreditupplysning eller deklaration, så ingen uppgift skickas vidare till dem från oss. Vi skickar information till Skatteverket då en bostad säljs för deklarationen.

  Handlingar som skickas till SBC skickas till
  SBC
  Box 226
  85104 Sundsvall

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Hej,

  Min pappa bor i och äger en bostadrätt till 100%. Kan han ge bort 90-99% av denna till min dotter, men ändå bo kvar?
  Finns det någon regel om hur mycket han måste äga för att fortsatt vara medlem och kunna bo kvar?

  Dottern ska inte bo där, behöver hon ändå söka medlemskap i föreningen?
  Behöver man överhuvudtaget styrelsens godkännande för en sådan här transaktion?

  Tack på förhand!


 • Hej Theres!

  Bestämmelser gällande ägarandelar kan variera mellan olika föreningar så det rekommenderar jag att ni kontrollerar i föreningens stadgar eller med styrelsen hur det är i just er förening.

  För att äga en del av bostadsrätten så behöver man vara medlem i föreningen och det är föreningens styrelse som godkänner medlemskap, så styrelsen är indirekt inblandad i transaktionen (om SBC sköter om förvaltningen kan vi ha fullmakt att godkänna nya medlemmar och tar då beslutet för styrelsen)

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Hej

  vi är fyra som är delägare i en bostadsrätt med 40, 40, resp 10, 10%

  Räcker det att informera styrelsen om en med 10% ger någon av befintliga ägare ger bort sitt halva innehav, 5% (via gåvobre) eller skall det registreras på flera ställen vad gäller en förening som Ni förvaltar?

  mvh Helen
  Birgitta
 • Hej och tack för din fråga!

  Det är vanligen till SBC som underlaget ska skickas, då vi oftast sköter om lägenhetsregistret för de föreningar vi sköter om den ekonomiska förvaltningen för.

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Hej igen och tack för svar.

  Vilken adress skickar vi det till?

  mvh Helen
  Birgitta
 • Hej,

  De kan skickas till

  SBC
  Box 226
  851 04 Sundsvall

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.