Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Jag vill ge bort eller sälja en viss procent av bostaden till en anhörig. Hur gör jag?

SBC kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Gåva: Då upprättas ett gåvobrev avseende andelen som ska överlåtas. SBCs jurister åtar sig uppdrag att upprätta gåvobrev. Mottagaren av gåvan måste bli godkänd av föreningen som medlem, då man inte kan äga en bostadsrätt helt eller delvis utan att bli godkänd som medlem. Gåvobrevet skickas sedan till avgiftsförvaltaren så att notering kan göras i lägenhetsförteckningen om ägarförhållandena.

  Sälja: I princip samma förfarande som ovan, men då ska det upprättas ett köpekontrakt precis som när man säljer bostaden. Det går bra att anlita SBCs jurister för hjälp med detta.
  Therese Kundtjänst
 • Hej
  Min fru och jag köpte en bostadsrätt men vi ville att hon skulle stå som 100% ägare p.g.a. att mina barn från annat/tidigare förhållande inte kan göra anspråk på bostadsrätten så att hon tryggt kan bo kvar !

  Men vad händer om hon går bort och jag blir sittande ensam ? Vi har tidigare skrivit testamente där bostaden står på frugan som enskild egendom och vår gemensamma dotter då blir arvtagare. Har jag rätt av Brf föreningen att bo kvar när min dotter äger bostaden ? Skulle man kunna lösa mitt problem genom att jag äger bara en viss procent av bostaden ?
  Mvh
  Bert
  Bert
 • Hej Bert!

  Ett enkelt svar på frågan är att skriva ett äktenskapsförord där bostaden anges som fruns enskilda egendom. Här finns dock frågor som inte går att besvara då vi inte har alla omständigheter
  som till exempel hur gammal den gemensamma dottern är och vilka avsikter mannen
  har mot särkullbarnen.

  Att låta frun äga 100 % av lägenheten förhindrar inte särkullbarnen från att göra anspråk på lägenheten om maken avlider, eftersom lägenheten vid en bodelning anses vara giftorättsgods och därmed skall räknas med i boet.

  Det går inte i ett testamente skriva att lägenheten är fruns enskilda egendom (däremot går det att skriva att den gemensamma dottern ärver lägenheten som enskild egendom). Det enda sättet att i det här läget göra lägenheten till fruns enskilda egendom är alltså genom ett äktenskapsförord.

  Gör man lägenheten till enskild egendom och frun avlider först riskerar mannen att bli av med bostaden om han inte är medlem (och givetvis beroende på hur den gemensamma dottern väljer att agera). Om mannen äger en viss del av lägenheten och är medlem i föreningen riskerar han inte att behöva flytta av den anledningen. Kräver däremot den gemensamma dottern att lägenheten skall säljas, så riskerar han ändå att bli av med bostaden.

  I äktenskapsförordet och testamentet bör man alltså beakta ytterligare omständigheter som vi inte har svar på i dagsläget.

  SBC:s jurister kan erbjuda konsultation mot löpande timtaxa och bistå med att upprätta nödvändiga handlingar.


  Therese Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.