Till senaste kommentaren

Jag vill hyra ut min bostad i andrahand. Hur gör jag då?

SBC kundtjänst

Kommentarer

 • Om du vill hyra ut din lägenhet i andrahand så ska du fylla i en blankett som du finner på Vår Brf. Den blanketten fylls i av dig som önskar hyra ut. Den lämnas sedan till din styrelse som ska besluta om andrahandsuthyrningen.
  Observera att om det står i föreningens stadgar har föreningen rätt att ta ut en avgift för andrahandsuthyrningen.

  Notera att dina avgiftsavier fortfarande skickas till den adressen som din lägenhet är registrerad på. Kom ihåg att starta en eftersändning eller kontakta vår kundtjänst för en adressändring dit du vill ha avgiftsavierna under den tiden som du hyr ut. Du loggar enkelt in på Vår brf med ditt personnummer och mobila BankID där du också kan hitta aktuella avier.
  SBC Kundtjänst
 • Hur hög avgift är rimligt att bostadsrättsföreningen tar ut utöver månadsavgiften?
  Min bostadsrättsförening tar 400 kr i månade, vilket blir ca 23% av månadsavgiften. Är det rimligt?
  Jag hyr egentligen inte ut. Det är min dotter som bor där under sin gymnasietid. Kan jag kalla henne inneboende i min lägenhet trots att jag inte är skriven på adressen?
 • Hej Erik och tack för frågan!

  Jag tog den vidare till en av våra jurister och fick följande svar;
  "Jag uppfattar det som att frågan gäller avgift för
  andrahandsupplåtelse. Det är reglerat i bostadsrättslagen hur hög den max får vara vilket är 10 procent av ett prisbasbelopp per år, avgiften ska sedan fördelas över antalet månader som förhyrningen pågår. Är det t.ex. 3 månader så är det 3/12 av maxbeloppet som får tas ut.

  Frågan gäller också om man kan betrakta dottern som andrahandshyresgäst eller inneboende. Äger dottern en andel i lägenheten och är medlem i föreningen så är det inte fråga om andrahandsuthyrning. Men om hon inte är andelsägare/medlem och använder lägenheten självständigt så är hon att betrakta som andrahandshyresgäst. Om du också bor i lägenheten så är det istället fråga om inneboende, vilket inte kräver tillstånd och inte heller berättigar föreningen att ta ut en avgift för andrahandsupplåtelse. Det låter dock som att det är fråga om andrahandsuthyrning och då gäller vad jag skriver i första stycket.

  Det ska också påpekas att det krävs att det står i stadgarna att föreningen får ta ut en avgift för andrahandsuthyrning."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Hej!

  Lite väl enkel fråga kanske men jag är gärna på säkra sidan.

  Alla mina avgifter skickas numera via Kivra. I så fall antar jag att jag inte behöver begära eftersändning för mina avier?

  Tack!
 • Hej och tack för din fråga!

  Våra ursprungsavier skickas till Kivra så länge du har ett konto där. Eventuella påminnelser skickas alltid per post och jag rekommenderar därför att du kontaktar vår kundtjänst per telefon 0771 722 722 eller via kundtjanst@sbc.se för att ändra adressen för avierna.
  Evelina Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.