Juridisk fråga

Hej, vi tänkte köpa en bostadsrättslokal där föreningen är kunder hos er. Föreningen tillåter endast en ägare. Vi är två stycken som ska äga lokalen tillsammans. Om den ena köper lokalen med sitt namn, hur kan vi säkerställa den andra ägarens andel i lokalen vid en ev försäljning? Kan man skriva en revers eller liknande och iaåfall hur går man tillväga? Eller finns det andra bättre alternativ?

Kommentarer

 • Hej Amira och tack för din fråga!

  Vi har för närvarande en förlängd svarstid för frågor som gäller sådant vi behöver kontrollera med en jurist. Det beklagar vi och här kommer svaret.

  "Är det fråga om en juridisk person som ni är ägare av så blir det den juridiska personen, t.ex. aktiebolaget, som blir medlem. Men är ni två fysiska personer som förvärvar en bostadsrätt kan styrelsen i regel vägra medlemskap, om inte stadgarna föreskriver annat, och ni inte är gifta med varandra. Det innebär att förvärvet i fråga om den andelen blir ogiltig, då styrelsens godkännande är en förutsättning för överlåtelsens giltighet enligt bostadsrättslagen. Om en av er köper bostadsrätten och godkänns av föreningen som medlem kan ni upprätta ett skuldebrev sinsemellan om den andre av er ska vara med och finansiera köpet där bl.a. avkastningsvillkor framgår.
  SBC företräder endast bostadsrättsföreningar varför SBC inte kan bistå er med detta."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.