Till senaste kommentaren

Kapitaltillskott från medlem till om/tillbyggnad

Vi är en liten bostadsrättsförening på 3 medlemmar med väldigt olika andelstal i bostadsrätterna. Vi bygger till förråd som är lika stora för alla medlemmar och vill därför göra ett rättvist kapitaltillskott till föreningen med 1/3 av byggkostnaderna från vardera medlemmen (alltså inte efter andelstalet). Alla kapitaltillskott räknas ju som en höjning av insatsen.
Är det juridiskt rätt att göra så?
Hur dokumentera detta i brf styrelsen och av medlem?
Kan medlemmen senare dra av kapitaltillskottet i sin deklaration av vinst vid försäljning?

Kommentarer

 • Hej och tack för ditt inlägg!

  Vi har för tillfället längre hanteringstid på våra forumärenden gällande frågor som denna och vi beklagar att du har fått vänta på svar.

  Vi kontrollerade detta med våra jurister och svaret blev;

  "Det går bra att göra ett kapitaltillskott såsom du föreslår. Det behöver dock inte ske genom en insatshöjning. Ett sådant beslut tas av medlemmarna på föreningsstämman. Medlemmarna kan senare dra av kapitaltillskottet i deklaration av vinst vid försäljning. SBC rekommenderar att man anlitar en jurist till säkerställande av att besluten och kapitaltillskottet hanteras på rätt sätt."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Tack för svar. Finns något minimibelopp att betala in för att det ska räknas som kapitaltillskott? Detta är ju för att klara räntehöjning nu med andra höjningar. 

  Nu är det ju osäkra tider för ekonomi i bostadsrättsföreningar men elpriser kan ju slant ändras både höjas och sänkas därav tänker vi kapitaltillskott istället för hyreshöjning

  Med vänlig hälsning, Adrian

  Adrian
 • Hej!

  Efter kontroll med jurist så blev svaret

  "Nej, det finns inget minimibelopp för att det ska räknas som ett kapitaltillskott."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.