Till senaste kommentaren

Måste en förening tillhandahålla grovsophämtning?

Hej
Jag bor i ett seniorboende och vår förening står för hämtning av grovsopor, elektroniksopor, tidningar och glas. Min fråga är om föreningen är skyldig att ha grovsophämtning i huset dvs tillhandahålla den tjänsten?

Bästa hälsningar Marylyn
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Marylyn och tack för frågan!

  Jag ser att jag missat att meddela att jag tog frågan vidare och att svaret kunde dröja, så det beklagar jag.
  Jag har fått svar av avdelningen som ansvarar för frågor som denna och svaret är att fastighetsägaren har skyldighet att erbjuda de boende möjlighet att lämna grovsopor i eller i anslutning till fastigheten

  Antingen via grovsoprum eller så skall de få tillgång till en container vid några tillfällen per år

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Hej,
  Ref. till ovanstående undrar jag om det finns någon definition av vad som räknas som grovsopor eller om styrelsen kan bestämma detta?

  Mvh
  Anders
 • Hej Anders och tack för frågan!

  Jag har kollat med kollegor och vi kan ej säga någon definition av vad som räknas som grovsopor. Det verkar kunna variera så jag rekommenderar att kontrollera med renhållningsbolag i området för att se vad som gäller där.

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
 • Hej, läser ovanstående och undrar. Vad menas med container ett antal ggr/år - hur ofta är det? och måste man ange tid för när de kommer inför året. I min Brf är det jättejobbigt. det kommer visserligen en container ca 2 ggr/år. Men man kan aldrig få svar på när - förrän ca 1 v innan. Jag som inte har bil tycker det är ohållbart
  Liselott
  Bästa svaret
 • Hej och tack för ditt inlägg!

  Vi har för tillfället längre hanteringstid på våra forumärenden gällande frågor som denna och vi beklagar att du har fått vänta på svar.

  Vi kontrollerade detta med våra jurister och svaret blev;

  "Vi förstår att den kan uppstå svårigheter med grovsopshämtning om man inte har egen bil. Inför kommande årsmöte har du möjlighet att ge in en motion och yrka på att föreningen ska upphandla grovsopshämtning fler gånger än två per år. På så vis får övriga medlemmar i föreningen tycka till och ta beslut i frågan."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.