Till senaste kommentaren

Nybildad brf och lån till medlemmar avseende medlemsinsats

I en nybildad bostadsrättsförening har två medlemmar inte betalat hela medlemsinsatsen. I stället har reverser upprättats, med överenskommelse om avbetalning av skulden inom 1 år.
Är detta legalt korrekt, att låna från föreningen till en del av medlemsinsatsen?
Hur ska detta bokföras i redovisningen? Som en fordran på medlemmen (debet) och som medlemsinsats i eget kapital (kredit)? Eller på annat sätt?
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Camilla, tack för ditt meddelande!

  Jag behöver ta denna fråga vidare till mina kollegor på juridik, och jag återkommer så snart jag vet mer.

  Ha det så bra!
  SBC Kundtjänst
 • Hej Camilla!

  Vi har kontrollerat frågan med kollegorna på juridik och ekonomi och sammanfattningsvis kan vi säga så här;

  Till skillnad från aktiebolagslagen saknar lagen om ekonomiska föreningar, som reglerar bostadsrättsföreningars verksamhet, ett låneförbud. Det är alltså i teorin möjligt att låna pengar till medlemmar.

  Vi vet att detta förekommer, men vi har ingen särskild kunskap angående frågan. Detta bokförs som en fordran på medlemmarna tills dess att skulden är avbetalad.
  Det är ju så att en Brf inte ska bedriva låneverksamhet, det hör inte till det som de ska pyssla med. Så det är väl knappast att rekommendera att göra på detta sätt.
  Henrik Kundtjänst
 • Hej,

  Jag undrar om ett sådant lån som Camilla beskriver inte kränker likabehandlingsprincipen inom bostadsrättsföreningen, givet samma lån inte (aktivt) erbjuds till alla medlemmar inom föreningen (dvs, även de som ej kommer på att fråga sin förening om detta), och om det inte strider mot ”normalstadgar” i en bostadsrättsförening att låna ut pengar till sina medlemmar.

  Med vänlig hälsning,

  Roland
 • Hej Roland.
  Tack för din fråga!

  Detta kontrollerade vi med en jurist och svaret är;

  "Det finns enligt lag inte något låneförbud för bostadsrättsföreningar och det brukar inte heller anges i föreningens stadgar. Likhetsprincipen måste dock beaktas. Lika fall ska behandlas lika, avsteg är möjligt om det är sakligt motiverat. Ytterst kan en domstol ogiltigförklara beslut som strider mot likhetsprincipen. Frågan kräver dock fördjupad analys då lån till medlemmar inte i sig är lagstridigt som förklarats ovan."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
  Bästa svaret

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.