Ombyggnad

Hej, mina grannar har fått godkänt av föreningen att totalrenovera sin Br i 6 veckor. Det är ett obeskrivligt oljud för oss grannar. Jag jobbar dessutom hemifrån 50%, och är sjukskriven 50% och min dotter studerar i högskola hemifrån
Nu är min fråga, hur kan man lösa detta med annat boende, hotell, kompensation eller dyligt?
Styrelsen hävdar att dom ej kan göra mer än att ev erbjuda att jag/vi kan vara i föreningslokalen på dagtid; dock är den lokalen i samma huskropp= helt onödigt. Vem står för detta? Vem är ytterst ansvarig?
Tacksam för hjälp.

Kommentarer

 • Hej Lise-Lotte och tack för din fråga!

  Vi tog frågan vidare till en av vårajurister och fick följande svar;

  "Det framgår inte vad det är för typ av renovering som genomförs. En bostadsrättshavare har dock skyldighet att underhålla bostadsrätten genom att exempelvis renovera sitt badrum (inre underhållsansvaret). Det är därför mer eller mindre ett normalt inslag i ett flerbostadshus att det ibland förekommer störningar med anledning av renoveringar. Dock måste renoveringen ske på ett sätt som inte i onödan stör de boende och i regel finns det riktlinjer i föreningens ordnings- och trivselregler.
  I allmänhet är det svårt för en förening att neka tillstånd till ändringar inne i lägenheterna, det krävs att föreningen kan bevisa att ändringarna är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen och då räknas inte störningar av övergående natur.
  Endast i de fall där föreningen orsakat ett hinder eller men i bostadsrätten genom försumlighet eller vårdslöshet kan en medlem vara berättigad till nedsättning av årsavgiften och/eller skadestånd, om det inte är fråga om en bostadsrätt som tillträds första gången efter en upplåtelse (normalt direkt efter att föreningen bildats)."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.