Parkering

Hej,
Vi bor i en bostadsrättsförening innehållande endast 12 bostäder. Övriga 11 övergick från hyrserätter till bostadsrätter 2014 och hyrde ut vår lägenhet som en hyresrätt fram till 2019 då vi köpte den.
När övriga lägenheter blev bostadsrätter så fixades det även parkeringsplatser som ingår i deras avgift, men ingen parkeringsplats fixades till vår bostad.
Nu när vår också är bostadsrätt så betalar vi exakt samma avgift som övriga lägenheter liknande vår, men vi varken har eller får en parkeringsplats.
Med motiveringen att kommunen inte tillåter fler.
Jag kan garantera att det går att trolla fram en parkeringsplats till på föreningens mark, men inget görs.
Vad gäller egentligen?
Är det verkligen rätt att exkludera endast 1 lägenhet, men att ta ut samma avgift?
Hälsningar Jocke

Kommentarer

 • Hej Joakim och tack för frågan!

  Här kommer svaret vi fick då vi tog den vidare till en av våra jurister;

  "Enligt en icke lagfäst likhetsprincip, kompletterad av en allmän regel i lagen om ekonomiska föreningar (generalklausulen), ska i korthet lika fall ska behandlas lika. Det innebär att inte alla medlemmar måste behandlas lika i varje enskilt fall.
  Finns det sakligt motiverade skäl är olikbehandling tillåten. Det kan till exempel vara praktiskt omöjligt att behandla alla lika vid exempelvis balkongbyggen då inte alla medlemmar har samma förutsättningar med hänsyn till bostadsrättens läge att bygga balkong t.ex.
  Ett sakligt skäl i ert fall skulle t.ex. vara att kommunen inte tillåter fler parkeringsplatser, om det stämmer att det är så, och er bostadsrätt uppläts vid ett senare tillfälle.
  Lämpligen borde dock avgiften i så fall vara differentierad på något sätt. SBC kan inte ge något råd till enskilda medlemmar i bostadsrättsfrågor då vi företräder föreningarna, men om föreningens styrelse vill se över grunderna för årsavgiftens fördelning är de välkomna att kontakta SBC."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.