Till senaste kommentaren

Undersökningsplikt bostadsrätt, gällande kyl och frys

När man söker information verkar det luddigt i frågan vad som gäller med undersökningsplikt, men känns som att mitt problem borde vara hyfsat vanligt så hoppas på att ett svar finns.

Jag köpte min bostadsrätt för 3 veckor sedan.
Nu har jag bekräftat att kyl och frys inte fungerar som de ska.
Har jag rätt eller möjlighet att påtala detta nu eller är det på mitt ansvar?
Kyl/frys är äldre så ska jag då "räkna med" att den kan gå sönder? Men ska man då behöva "räkna med" att den går sönder inom första månaden?

Och om man räknar med att detta är något som jag borde ha undersökt innan köp eller tillträde, hur är det då tänkt att jag skulle ha gått till väga?
Felet jag har upptäcks endast efter en tid då felet är att temperaturerna inte håller jämt. Eftersom det är ett äldre kyl/frys tar nerkylningen hyfsat lång tid men jag har nu testat samtliga inställningar och funktioner men kan konstatera att jag antingen får ett för kallt kylskåp, för varmt kylskåp eller för varm frys. Hur förväntas jag undersöka det innan?

Eller faller jag helt enkelt på att det är ett äldre kyl och frys och att jag då får räkna med att behöva byta inom kort, även om den verkade funka när jag var på visningen?

Hoppas på vägledning....

//Sandra
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Sandra och tack för din fråga!

  Vi kontrollerade detta med en av våra jurister och svaret blev;

  "Det är köplagen som är tillämplig på förhållandet mellan dig och din säljare.
  Om det föreligger fel i din bostadsrätt bör du reklamera felet till säljaren. Reklamation ska ske inom skälig tid från det att du har upptäckt felet och 2 månader anses alltid som skälig tid. Felansvar kan göras gällande i två år från det att du har förvärvat din lägenhet. Som köpare har du en undersökningsplikt vilken du anses ha tillvaratagit vid visningen. Vid bedömningen av om felet kan göras gällande mot säljaren bör man ta hänsyn till skicket på din kyl/frys."

  Med vänlig hälsning
  Henrik Kundtjänst
  Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.