Ventilation - vems ansvar?

Vem har ansvar för köksfläktsinstallation, dvs ventilationskanaler, i en br? Stämmer det att icke synliga ytor i lägenheten är föreningens ansvar?

Kommentarer

 • Hej Klas!

  I de flesta fall så ansvarar föreningen för ventilationskanaler i fastigheten. Det ska framgå i föreningens stadgar om vad som gäller.

  För att vara säker på vad som gäller för just din förening, så kontakta din styrelse för att ta del av stadgarna.
  SBC Kundtjänst
 • Föreningen hänvisar till en paragraf som säger att bostadsrättsinnehavaren är ansvarig för köksfläkt. Däremot står ingenting om det som du nämner, ventilationskanaler.
 • Hej igen!

  Vanligt är att boende är ansvarig för installationen av köksfläkten. Av din styrelses svar tolkar jag det som att ni har liknande förhållanden i er förening.

  Efter själva köksfläktsinstallationen kommer ett kanalsystem som kallas för ”ventilationskanaler”. Kanalerna ska rensas vid behov och bytas vid planerat underhåll, ca vart 30:e år. Ansvaret för rensning osv vilar på föreningen.

  SBC Kundtjänst
 • Ok. Lägenheten vi bor i är en ombyggd lokal (2001). Killen som byggde om satt i styrelsen vid den perioden. Det var han som sålde till oss (2005). Ingen kontroll/besiktning är alltså gjord på 18 år. Det är då rimligt (enligt regler/lag) att vi ska stå för kostnader för något vi inte varit inblandade i?
 • Hej!

  Det låter på din beskrivning som att du som lägenhetsinnehavare och styrelsen i föreningen behöver titta på problemet tillsammans.

  Bostadsytor har ett regelverk som gäller lika för alla bostäder, lokaler har något justerade krav. Ombyggnader från lokal till bostad är förknippad med byte av regelverk och måste besiktigas efter det.

  Vi råder dig till att prata med styrelsen för att hitta vägen framåt och åtgärda de problem som är förknippade med ditt boende.


  SBC Kundtjänst
 • Tack för värdefull information!
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.